Jak gotować warzywa?

Ogród i dom
info-market
Jak gotować warzywa?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Warzywa powinny stanowić podstawę diety każdego człowieka, ponieważ zawierają mnóstwo cennych witamin oraz składników odżywczych. Niestety bardzo wiele osób za nimi nie przepada – zwłaszcza w postaci surowej. Rozwiązaniem tego problemu jest gotowanie warzyw, co czyni je znacznie smaczniejszymi i bardziej lekkostrawnymi. Aby cały ten proces przebiegał szybko i komfortowo, warto wyposażyć swoją kuchnię w garnki ceramiczne, które przez długi czas utrzymują ciepło i są niezwykle wytrzymałe. 

Duża ilość wody jest niewskazana

Podstawową zasadą dotyczącą gotowania warzyw jest to, że powinny być one wkładane do garnka ze skórką, ponieważ znajduje się w niej najwięcej witamin i minerałów. Mowa tutaj w szczególności o marchewce, ziemniakach, korzeniu pietruszki i batatach (wystarczy je dokładnie umyć). Poza tym nie jest zalecane krojenie tych produktów w kostkę czy plasterki – wskutek rozdrobnienia spora część składników odżywczych ulega bowiem degradacji pod wpływem wysokiej temperatury. Lepiej jest gotować warzywa w całości, ewentualnie podzielone na maksymalnie 4-5 sporej wielkości części. W tym drugim przypadku przyda nam się z pewnością drewniana deska do krojenia.

Pamiętajmy również o tym, aby stosować jak najmniej wody i wkładać warzywa wyłącznie do wrzątku, bo minimalizuje to straty witamin i soli mineralnych. Pozostałe istotne zasady to: konieczność przykrywania garnka pokrywką (gwarancja utrzymania stałej temperatury i oszczędność czasu), regularne sprawdzanie stopnia miękkości przy pomocy widelca (w celu ograniczenia ryzyka przegotowania) oraz polewanie warzyw zimną wodą bezpośrednio po wyjęciu z garnka (aby zachować ich kolor i strukturę).

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jakimi sposobami można łatwo pozyskać wodę do ogrodu?
Jakimi sposobami można łatwo pozyskać wodę do ogrodu?
Być może słyszałeś powiedzenie „woda, woda wszędzie, ale żadnej do picia”. Jeśli chodzi o ogrodnictwo, to nie jest to prawda. […]
Polecamy