Odpowiednie przechowywanie żywności w restauracji to klucz do sukcesu każdego restauratora. Chcąc zagwarantować najwyższą jakość serwowanych potraw, należy zadbać o sprzęt chłodniczy oraz inne akcesoria gastronomiczne, które ułatwią nam codzienną pracę. Bardzo istotnym elementem wyposażenia każdej kuchni są witryny chłodnicze, dzięki którym przechowywanie mięsa, warzyw czy nabiału sprawi, że nie stracimy na jakości i świeżości produktu.
Należy również pamiętać o odpowiednim opisaniu produktów przechowywanych w witrynach chłodniczych, a także o codziennym kontrolowaniu temperatury. Zabiegi te pozwolą nam uniknąć przykrych niespodzianek, o które w przypadku świeżych potraw nie trudno.
Dbanie o inne elementy wyposażenia kuchni, takie jak noże do mięsa do gastronomii, pojemniki do przechowywanie żywności, urządzenia do pieczenia i gotowania, to podstawowy wymóg każdej stacji sanitarno-epidemiologicznej, która w trakcie kontroli kładzie ogromny nacisk na to, aby wyżej wymienione czynności były zachowane i monitorowane w odpowiedniej dokumentacji.
Korzystając z noż, pamiętajmy, aby każdorazowa zadbać o dokładne ich wyczyszczenie tak, by np. po krojeniu mięsa nie używać ich do obróbki warzyw. W ten sposób narażamy klientów na kontakt z niebezpiecznymi bakteriami. Każdego dnia na zakończenie pracy wszystkie elementy wyposażenia kuchni powinny być poddane dokładnemu myciu. Stosując się do tych praktyk, z pewnością unikniemy zagrożeń, a serwowane przez nas potrawy zachowają swoją jakość.