Letnie wieczory to wspaniała okazja do spotkań ze znajomymi. Najczęściej mają one wyraźny kulinarny akcent, bo każdy lubi zaprezentować swoje zdolności. Znajomych zaskoczyć możemy nietypowymi daniami, których nie mają okazji próbować na co dzień. Najlepiej, by takie danie było łatwe w przygotowaniu, bo przecież nie zależy nam na tym, by cały dzień spędzić w kuchni.
Jeśli szukamy dania z curry przepis może być bardzo prosty. Latem dobrze zrobić grilla, bo idealnie pasuje on do długich wieczorów. Nasi znajomi z pewnością chętnie przyjdą na tak przygotowaną kolację.
Dla fanów mięsa i azjatyckich smaków idealną propozycją mogą być azjatyckie żeberka — kalbi. Przyrządza się je na elektrycznym, a najlepiej węglowym grillu. Dzień wcześniej trzeba przygotować marynatę. Zawiera ona kilka przypraw, które nadadzą żeberkom charakterystycznego smaku. Składa się ona z czosnku, sosu sojowego, chili, oleju sezamowego i miodu. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, a czosnek dokładnie rozdrobnić za pomocą specjalnej praski. Mięso najlepiej pokroić w kostkę i zamarynować jeszcze 24h przed smażeniem. Najlepiej je wykonywać przy pomocy pałeczek, obracając mięso w odpowiedniej chwili w zależności od stopnia wysmażenia, jaki chcemy uzyskać. Żeberka smażymy, a następnie zawijamy w liść sałaty i spożywamy rękoma. Szczegółowe przepisy znajdziemy na stronie: https://kuchnieorientu.pl/przepis/kalbi-koreanskie-grillowane-zeberka