Obecnie w naszym kraju przyczepy gastronomiczne są niezwykle popularne. Towarzyszą każdej większej imprezie plenerowej, można je również spotkać w dużych miastach w okolicy biurowców, ale goszczą również w mniejszych miejscowościach. Przyrządzane i sprzedawane w nich jedzenie jest przeznaczone na wynos, często jest niebanalne, rzadko dostępne w innych lokalach gastronomicznych.
Aby było możliwe przygotowanie posiłków potrzebne są sprzęty kuchenne, praktyczne i zgodne z zaleceniami Sanepidu. Wyposażenie takie powinna posiadać każda przyczepa gastronomiczna producent musi zadbać o nie i dopasować je potrzeb klienta. Jego zaletą powinna być wysoka jakość i funkcjonalność. Dobór urządzeń uzależniony jest od rodzaju potraw jakie będą przygotowywane.
W każdym przypadku będą potrzebne szafki i blat roboczy, najczęściej stosuje się te wykonane ze stali nierdzewnej. Poza tym konieczne jest zamontowanie lodówki, w której będą przechowywane produkty. Bardzo ważna jest też umywalka do mycia rąk i zlewozmywak z podłączoną wodą ciepłą i zimną. Bez tych podstawowych sprzętów żadna przyczepa nie uzyska zgody do wykonywania usług gastronomicznych.