Podstawowe wyposażenie przyczep gastronomicznych

Podstawowe wyposażenie przyczep gastronomicznych

Obecnie w naszym kraju przyczepy gastronomiczne są niezwykle popularne. Towarzyszą każdej większej imprezie plenerowej, można je również spotkać w dużych miastach w okolicy biurowców, ale goszczą również w mniejszych miejscowościach. Przyrządzane i sprzedawane w nich jedzenie jest przeznaczone na wynos, często jest niebanalne, rzadko dostępne w innych lokalach gastronomicznych.

Konieczne sprzęty w przyczepie

Aby było możliwe przygotowanie posiłków  potrzebne są sprzęty kuchenne, praktyczne i zgodne z zaleceniami Sanepidu.  Wyposażenie takie powinna posiadać każda przyczepa gastronomiczna producent musi zadbać o nie i dopasować je potrzeb klienta. Jego zaletą powinna być wysoka jakość i funkcjonalność. Dobór urządzeń uzależniony jest od rodzaju potraw jakie będą przygotowywane.

W każdym przypadku będą potrzebne szafki i blat roboczy, najczęściej stosuje się te wykonane ze stali nierdzewnej. Poza tym konieczne jest zamontowanie lodówki, w której będą przechowywane produkty. Bardzo ważna jest też umywalka do mycia rąk i zlewozmywak z podłączoną wodą ciepłą i zimną. Bez tych podstawowych sprzętów żadna przyczepa nie uzyska zgody do wykonywania usług gastronomicznych.

Opublikowano w

InfoMarket

InfoMarket jest serwisem informacyjnym dla konsumentów, przedsiębiorców, dla chcących dbać o zdrowie i dobrze gospodarować finansami - ogólnie dla każdego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 − dwa =