Nowo otwarta piekarnia ma przed sobą wiele wyzwań. Poza działaniami typowo operacyjnymi i marketingowymi, które zwrócą na nas uwagę klientów, musimy zadbać o doskonały produkt i dopasowanie się do potrzeb odbiorców naszego produktu. W tym pomogą nam świetnej jakości surowce, z których będziemy wytwarzać wypieki, oryginalne przepisy oparte na starych, domowych recepturach i sprzęt znacząco ułatwiający i przyspieszający pracę. Zadbanie o te czynniki sprawi, że odniesiemy sukces.
W każdej piekarni niezbędne są efektywne, duże piece, które pozwolą na jednoczesne przygotowywanie wielu chlebów, bułek, czy też chałek. Poza tym podstawowym urządzeniem przydadzą się także wszelkiego rodzaju sprzęty mieszające. Miesiarki spiralne umożliwią miksowanie sporych ilości składników, a to z kolei przełoży się na naszą wydajność. Ze względu na to, że niektóre rodzaje ciast muszą wyrastać w cieple, nie powinno zabraknąć naszej pracowni komór garowniczych. Dobrze jest także dopasowywać się potrzeb klientów. Większość ludzi odwiedzających piekarnie prosi o pokrojenie bochenka. To zadanie sprzedawcom uprości krajalnica do chleba, która w ciągu kilku sekund stworzy ciąg idealnie równych kromek gotowych do spożycia. Punkt sprzedażowy powinien być również estetycznie urządzony, by przyciągnąć przechodniów. Wystarczą ładne lady ekspozycyjne, kosze do bułek nadające nieco bardziej domowego klimatu i sympatyczna obsługa. O resztę zadbają profesjonalni piekarze wspierani pracą specjalistycznych urządzeń.