Woda płynąca w naszych rurach charakteryzuje się zazwyczaj dużą twardością i sporą ilością różnych zanieczyszczeń, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Zabiegiem pozwalającym na znaczną poprawę jej jakości jest tzw. uzdatnianie, wykorzystujące procesy chemiczne, fizyczne albo mechaniczne. Dzięki zastosowaniu kilku kluczowych metod można np. zmiękczyć wodę, wyeliminować kamień oraz zminimalizować występowanie w niej szkodliwych substancji.
Uzdatnianie wody jest pożądane, a nawet konieczne w kilku sytuacjach. Proces ten wykonuje się bowiem zarówno dla celów komunalnych (woda do spożycia przez ludzi zamieszkujących domy jednorodzinne i mieszkania w blokach), jak i przemysłowych (woda wykorzystywana do chłodzenia i ogrzewania potraw) czy medycznych. Do najczęściej stosowanych metod uzdatniania można zaliczyć:
filtrowanie za pomocą specjalnych urządzeń mechanicznych. Filtry do wody znanych producentów, dostępne powszechnie w wielu sklepach stacjonarnych czy internetowych, umożliwiają przede wszystkim skuteczne oczyszczenie wody z piasku, rdzy, niebezpiecznych związków żelaza oraz nieestetycznych zawiesin
odżelazianie oraz odmanganianie – w celu poprawy koloru, właściwości zapachowych i stanu przejrzystości wody
zmiękczanie – polegające na zahamowaniu rozwoju kamienia w takich sprzętach domowych, jak pralki, grzejniki, zmywarki i różne urządzenia sanitarne
eliminowanie azotanów – za pomocą żywic jonowymiennych, regenerowanych roztworem zwykłej soli używanej w kuchni
filtrowanie z użyciem węgla aktywnego – skutkujące usunięciem chloru i wszelkich zanieczyszczeń organicznych
dezynfekcja z wykorzystaniem promieniowania ultrafioletowego – niszczy wirusy i bakterie bez konieczności zmiany smaku czy zapachu wody