Alkohol to jeden z weselnych atrybutów – jest niemalże tak samo ważny, jak dobra zabawa i smaczne jedzenie podczas przyjęcia. Do niedawna na polskich weselach królowała wyłącznie wódka, obecnie spotkać można znacznie szerszy wachlarz weselnych trunków.
Alkohol rozluźnia, relaksuje, nic więc dziwnego, że pojawia się niemalże na każdym weselu. Do niedawna wesela kojarzyły się przede wszystkim z rodzimą wódką, obecnie nie ma praktycznie żadnych ograniczeń jeśli chodzi o ilość i rodzaj serwowanych podczas przyjęcia trunków. Wiele par stawia na stołach wina, whisky, gin, a niekiedy nawet piwo. Wybór weselnego alkoholu to przede wszystkim kwestia indywidualnego wyboru, stanowiąca zazwyczaj wspólny mianownik propozycji preferowanych przez weselnych gości.
Nietrudno jednak zauważyć, że na polskich stołach wciąż królują wódki czyste. Przyznać należy, że jest to najbardziej optymalne rozwiązanie – goście mają bowiem wiele możliwości spożywania wspomnianego alkoholu, począwszy od kieliszka wódki, a na smacznych i kolorowych drinkach skończywszy.
Trzeba jednak pamiętać, że nie wszyscy preferują tradycyjną „czystą”, czyli wspomnianą wódkę, warto więc zadbać o to, by na weselnym stole pojawiły się także inne propozycje. Najbardziej uniwersalnym i bezpiecznym rozwiązaniem są wina. Najlepiej zaserwować gościom różne rodzaje – wina czerwone, różowe i białe, wytrawne, półwytrawne i słodkie. Zdecydowanie należy unikać produktów z najniższej półki cenowej – może to świadczyć o skąpstwie gospodarzy, czyli nowożeńców. Podczas weselnego przyjęcia sprawdzi się także dobrej jakości whisky oraz domowe nalewki, a podczas toastów – szampan.