Kluczowym zadaniem każdej osoby otwierającej bar jest wyposażenie tego miejsca w odpowiednie elementy, które w znacznym stopniu ułatwią i przyspieszą przygotowywanie drinków oraz potraw. Podstawą są oczywiście witryny chłodnicze i urządzenia grzewcze, takie jak piece, grille, frytkownice czy podgrzewacze. Oprócz tego nie obejdzie się bez licznych akcesoriów dodatkowych. Zaliczamy do nich choćby rozmaite sprzęty do lodów, które można kupić m.in. w tym sklepie internetowym: https://www.benler.pl/urzadzenia-do-lodow.
Podstawowymi akcesoriami barmańskimi są oczywiście profesjonalne shakery, bez których nie byłoby możliwe przygotowywanie pysznych drinków. Warto posiadać zarówno modele francuskie, czyli trzyczęściowe z pojemnikiem o pojemności od 0,25 do 0,7 l, jak i bostońskie czy brazylijskie. Drugą kategorię niezbędnych elementów stanowią wspomniane już urządzenia do lodu, takie jak kruszarki, młotki, kostkarki, wytwornice, szczypce, pojemniki i szpikulce.
Ponadto w żadnym barze nie może zabraknąć: blenderów i mikserów, wyciskarek do owoców, sokowirówek, stojaków na butelki, otwieraczy oraz korkociągów, syfonów do wyrabiania bitej śmietany, dyspenserów, popielniczek oraz mat barmańskich. Niezwykle ważną rolę odgrywają też przeróżne naczynia – począwszy od kuflów, kieliszków i szklanek, przez tace do noszenia drinków i deski do krojenia, a skończywszy na talerzach, miskach czy sztućcach. Poza tym przydatne okażą się następujące akcesoria:
– rollbar do piwa (specjalny nalewak),
– uzdatniacz wody,
– krustownica do ozdabiania kieliszków,
– moździerze i rozgniatacze,
– miarki barowe do odmierzania odpowiedniej ilości napoju,
– słomki, mieszadełka i palemki dekoracyjne,
– spieniacze,
– korkociągi i coolery do wina.