Pierwszym, co przychodzi na myśl kiedy planujemy przyjęcie urodzinowe jest tort bezowy lub biszkoptowy. Zwykle zaraz potem zastanawiamy się, jakie jeszcze słodkości powinny pojawić się na stole. W końcu urodziny to wyjątkowa okazja do ucztowania w najlepszym stylu.
Idealnym rozwiązaniem jest postawić na desery, które pasują do panującej pory roku. Orzeźwiające sorbety, fantazyjne galaretki, lody – sprawdzą się świetnie wiosną i latem. Jesienią – ciasta ze śliwkami, jabłkami lub gruszkami. Zimą – pierniki, pączki, faworki. Ważne, aby był to deser, który lubi główny bohater przyjęcia.
Wśród słodyczy nie powinno zabraknąć czegoś, co łatwo wziąć do ręki i podzielić między gości. Najlepiej by było to coś pysznego i dekoracyjnego jednocześnie. A także uniwersalnego, co polubią nawet najmłodsi i najbardziej wybredni jubilaci oraz ich bliscy. Rogaliki nadziewane konfiturą? Muffiny marchewkowe?T Pyszne, ale to nieco oklepany pomył
Dużo bardziej efektownym są ciastka ze zdjęciem, które można zamówić na https://www.cukierniareklamowa.pl/pl/c/Foto-ciastka/25. To coraz popularniejsza forma słodkich przekąsek nie tylko podczas urodzinowego przyjęcia, ale też baby shower czy rocznicy ślubu.
A może makaroniki? Popularne są we włoskich i francuskich wioskach i miasteczkach już od czasów średniowiecza. Za tymi przepysznymi ciasteczkami z mielonych migdałów, niedługo potem, bo już epoce Leonarda da Vinci przepadali najmożniejsi władcy Europy. Dotąd opracowano niezliczoną ilość przepisów na makaroniki. W różnych kolorach i o najróżniejszych smakach. Na przykład we Włoszech, każdy region posiada swoją własną recepturę.
Czy wykonanie makaroników idealnych jest proste? Tak, choć początki, tak jak w każdej dziedzinie, w której dążymy do doskonałości, mogą okazać się trudne. Jeśli czasu zostało niewiele – warto pomyśleć o makaronikach na zamówienie. To gwarancja, że wszystko uda się jak należy, a doświadczeni cukiernicy zrealizują każde zamówienie, bez względu na liczbę, barwę i smakowe nuty.