Na sklepowych półkach można znaleźć wiele różnego rodzaju oliwy z oliwek. Niektóre różnią się między sobą jedynie kształtem butelki lub etykietą, ale często pojawiają się na opakowaniu również inne, tajemniczo brzmiące określenia, które często przez większość konsumentów pozostają niezrozumiałe. W sprzedaży najczęściej znajduje się tak zwana oliwa rafinowana, oliwa z wytłoków oliwnych oraz uznana powszechnie za najbardziej wartościową oliwa z oliwek extra virgin. Najbardziej korzystna dla zdrowia oliwa często jest także określana jako oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – to właśnie synonim wspomnianej wcześniej oliwy extra virgin.
Oliwa z oliwek posiada wiele cennych dla zdrowia właściwości. Zawiera szereg korzystnych olejów mineralnych, a także witamin. Dodatkowo wzmacnia smak potraw i świetnie poprawia przyswajalność witamin w innych produktach – dlatego bardzo często łączy się ją z warzywami. Dobrej jakości oliwa z oliwek może być z powodzeniem używana do obróbki termicznej – ma wysoki stopień dymienia, więc można na niej smażyć, piec i panierować mięsa. Wybierając dobrą oliwę z oliwek warto zwrócić uwagę na kraj jej pochodzenia oraz opis producenta, a także sposób jej pakowania (najlepiej sprawdzają się butelki wykonane z ciemnego szkła niż plastik). Bardzo ważną kwestią jest również odpowiednie przechowywanie oliwy w swoim domu – najlepiej w szczelnie zamkniętej butelce w dość chłodnym i zacienionym miejscu, dzięki temu nie straci wiele na swoich cennych właściwościach.