Na co zwracać uwagę podczas wyboru oliwy?

Zdrowie i dieta
info-market
Na co zwracać uwagę podczas wyboru oliwy?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Na sklepowych półkach można znaleźć wiele różnego rodzaju oliwy z oliwek. Niektóre różnią się między sobą jedynie kształtem butelki lub etykietą, ale często pojawiają się na opakowaniu również inne, tajemniczo brzmiące określenia, które często przez większość konsumentów pozostają niezrozumiałe. W sprzedaży najczęściej znajduje się tak zwana oliwa rafinowana, oliwa z wytłoków oliwnych oraz uznana powszechnie za najbardziej wartościową oliwa z oliwek extra virgin. Najbardziej korzystna dla zdrowia oliwa często jest także określana jako oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – to właśnie synonim wspomnianej wcześniej oliwy extra virgin.

Dlaczego warto włączyć oliwę z oliwek do swojej kuchni?

Oliwa z oliwek posiada wiele cennych dla zdrowia właściwości. Zawiera szereg korzystnych olejów mineralnych, a także witamin. Dodatkowo wzmacnia smak potraw i świetnie poprawia przyswajalność witamin w innych produktach – dlatego bardzo często łączy się ją z warzywami. Dobrej jakości oliwa z oliwek może być z powodzeniem używana do obróbki termicznej – ma wysoki stopień dymienia, więc można na niej smażyć, piec i panierować mięsa. Wybierając dobrą oliwę z oliwek warto zwrócić uwagę na kraj jej pochodzenia oraz opis producenta, a także sposób jej pakowania (najlepiej sprawdzają się butelki wykonane z ciemnego szkła niż plastik).  Bardzo ważną kwestią jest również odpowiednie przechowywanie oliwy w swoim domu – najlepiej w szczelnie zamkniętej butelce w dość chłodnym i zacienionym miejscu, dzięki temu nie straci wiele na swoich cennych właściwościach.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jakie szafki zamontować w małej kuchni?
Jakie szafki zamontować w małej kuchni?
Urządzenie małej kuchni jest nie lada wyzwaniem. Na niewielkiej powierzchni trzeba bowiem zmieścić nie tylko szafki do przechowywania naczyń, garnków […]
Polecamy