Jeśli chcesz rozpocząć działalność gastronomiczną, istnieje wiele czynników do rozważenia. Będziesz musiał rozważyć swój budżet, lokalizację swoich wydarzeń i ile czasu możesz poświęcić na prowadzenie firmy. W tym artykule zostały przedstawione 3 rzeczy, o których musisz pamiętać przy otwieraniu lokalu gastronomicznego, ale o których często ludzie zapominają.
Porady
- Znajdź niszę rynkową. Firmy cateringowe występują w wielu formach. Od dużych korporacji, które obsługują wesela i imprezy firmowe, po małe sklepiki, które obsługują imprezy sąsiedzkie – w tej branży każdy znajdzie coś dla siebie. Aby znaleźć swoją niszę, zastanów się, co wyróżnia Twój biznes – czy są to domowe przepisy czy lokalne składniki.
- Dowiedz się, jakie licencje i pozwolenia są ci potrzebne. Zanim zaczniesz prowadzić swój nowy biznes, upewnij się, że wiesz, jakie licencje i pozwolenia są wymagane zarówno na poziomie państwowym, jak i lokalnym. Może być potrzebne pozwolenie na pracę z żywnością lub nawet licencja z wydziału zdrowia, jeśli planujesz przygotowywać jakiekolwiek jedzenie na miejscu dla swoich klientów. Jeśli w ogóle będziesz pracować z alkoholem (nawet jeśli tylko dostarczając szklanki), upewnij się, że masz odpowiednią licencję na alkohol od państwowej komisji ds. alkoholu, a także wszelkie potrzebne ubezpieczenia, zanim powitasz gości w swoim lokalu!
- Załóż biuro, z którego będziesz mógł prowadzić działalność Jeśli planujesz pracować w domu, upewnij się, że Twoje biuro jest wyposażone w odpowiedni sprzęt i miejsce do pracy. Potrzebny będzie przynajmniej komputer z odpowiednim oprogramowaniem (https://www.flashcom.pl/systemy-sprzedazy/gastronomia/), drukarka i dostęp do Internetu, ale posiadanie osobnego biurka lub stołu do pracy papierkowej może pomóc w utrzymaniu porządku.