Profesjonalne pizzerie nie przez przypadek robią znacznie lepszą pizzę niż ta, którą przygotowujemy w domu. Wynika to z wielu czynników, takich jak jakość składników czy specjalne piece. Dużą rolę odgrywa jednak także odpowiednie miejsce do pracy, którym często jest stół chłodniczy. W jakim celu są one wykorzystywane w pizzeriach i w jakiej cenie można je kupić?
Stoły chłodnicze mają całkiem szerokie zastosowanie i nie służą jedynie do gniecenia na nich ciasta. Najważniejszą ich właściwością jest funkcja chłodzenia. Zanim składniki trafią do pieca nie mogą dostosować się do temperatury otoczenia. Dopiero co wyciągnięte z lodówki muszą utrzymywać przez dłuższy czas swój aktualny stan. Dzięki dużej wytrzymałości stołu składniki można swobodnie siekać i kroić, bez użycia żadnych podstawek. Wymiary pozwalają na umieszczanie na nim nieograniczonej liczby przedmiotów.
Stoły chłodnicze mogą się od siebie nie tylko wymiarami. Jak można przekonać się na stronie https://www.unigastro.pl/pol_m_RODZAJ-LOKALU_PIZZERIA_Stoly-chlodnicze-do-pizzy-2523.html, istnieją wersje z dużą liczbą drzwi i dodatkowymi przegrodami. Stół trzeba dostosować w zależności od wielkości pizzerii. Przy większym zapotrzebowaniu na pizzę przyda się każdy dodatkowy fragment przestrzeni. Warto więc zainwestować w modele z dodatkową nadstawką, która umożliwia jeszcze sprawniejsze przygotowanie składników. Najlepiej inwestować w stoły ze stali nierdzewnej, ewentualnie granitu lub marmuru. Bardzo przydatną funkcją jest również opcja oszraniania powierzchni.