Historia ziemianki ma już kilka tysięcy lat. Od czasów plemiennych, ludzie budowali podziemne spiżarnie aby gromadzić w nich zapasy na zimę oraz, w niskiej temperaturze, przechowywać żywność spożywczą, niezależnie od pory roku.
Ziemianki zwane również piwniczkami ogrodowymi, przetrwały do dziś. Z roku na rok wzbudzają ogromną popularność i zainteresowanie. Obecnie to duże przestronne i nowoczesne pomieszczenia w których można swobodnie się poruszać. Ogromną ich zaletą jest funkcjonalność i dowolne zagospodarowanie wnętrza. Na zawieszonych półkach i regałach, można przechowywać przetwory w słoikach, warzywa, owoce oraz różnego rodzaju alkohole, od win i nalewek po złociste piwo. Posiadanie własnej, przydomowej ziemianki to ogromne udogodnienie i wygoda. Wszystkie przechowywane w niej artykuły spożywcze znajdują się w jednym miejscu i w odpowiednich warunkach temperaturowych od 4°C, do 8°C,, zachowując przez możliwie optymalny czas, swoją świeżość. Korzystając na co dzień z podziemnej piwniczki można znacząco obniżyć wydatki związane z zużyciem energii elektrycznej jaką pochłania klasyczna lodówka.
Dodatkowym atutem, który ma ogromne znaczenie dla każdego właściciela ogrodu są walory estetyczne podziemnej spiżarni. Obsadzenie dachu-kopuły piękną roślinnością, trawą lub płożącymi krzewami nada temu miejscu uroczy klimat.