Żywność ekologiczna wciąż zyskuje coraz więcej zwolenników. I trudno się temu dziwić, biorąc pod uwagę, ile korzyści może przynieść jej spożywanie. Produkty wyprodukowane w sposób całkowicie naturalny, bez dodatku chemii, to samo zdrowie. Dotyczy to również przetworów nabiałowych. Które z nich warto włączyć do swojej diety?
Odporność bierze się z jelit – zostało to udowodnione naukowo. Warto więc o nie odpowiednio dbać. Jelita są zasiedlane przez dobroczynne bakterie, dzięki którym trawienie pokarmów przebiega szybko i sprawnie, a substancje odżywcze dobrze się wchłaniają. Chcąc wzmocnić swój mikrobiom jelitowy, należy włączyć do diety jogurty i kefiry. To naturalne probiotyki, które najlepiej spożywać codziennie. Te ekologiczne są zaś znacznie zdrowsze i smaczniejsze. Wyprodukowany z wysokiej jakości mleka kefir posiada wiele właściwości prozdrowotnych, jak też może wspomóc walkę z nadprogramowymi kilogramami – jest sycący i niskokaloryczny.
Nabiał jest jednym z najlepszych źródeł białka oraz wapnia. A jeśli chodzi o drugi z wymienionych, to niekwestionowanym liderem są twarogi oraz sery. I tutaj także nie ma wątpliwości, że warto wybierać sery ekologiczne. Mleko pochodzące ze sprawdzonych gospodarstw i aromatyczne przyprawy – ekologiczne przetwory mleczne nie posiadają w swoim składzie nic więcej! Można sobie też wyobrazić, jak niezwykły jest ich smak. Kiedy raz skosztuje się takiego sera, to trudno będzie wrócić do produktów kupowanych w supermarketach. Podobnie jest z innymi przetworami nabiałowymi, jak np. masło. Każdy fan nabiału będzie zachwycony.