Ekologiczne przetwory mleczne – w co warto zaopatrzyć swoją lodówkę?

Zdrowie i dieta
info-market
Ekologiczne przetwory mleczne – w co warto zaopatrzyć swoją lodówkę?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Żywność ekologiczna wciąż zyskuje coraz więcej zwolenników. I trudno się temu dziwić, biorąc pod uwagę, ile korzyści może przynieść jej spożywanie. Produkty wyprodukowane w sposób całkowicie naturalny, bez dodatku chemii, to samo zdrowie. Dotyczy to również przetworów nabiałowych. Które z nich warto włączyć do swojej diety?

Jogurty i kefiry – zdrowe jelita

Odporność bierze się z jelit – zostało to udowodnione naukowo. Warto więc o nie odpowiednio dbać. Jelita są zasiedlane przez dobroczynne bakterie, dzięki którym trawienie pokarmów przebiega szybko i sprawnie, a substancje odżywcze dobrze się wchłaniają. Chcąc wzmocnić swój mikrobiom jelitowy, należy włączyć do diety jogurty i kefiry. To naturalne probiotyki, które najlepiej spożywać codziennie. Te ekologiczne są zaś znacznie zdrowsze i smaczniejsze. Wyprodukowany z wysokiej jakości mleka kefir posiada wiele właściwości prozdrowotnych, jak też może wspomóc walkę z nadprogramowymi kilogramami – jest sycący i niskokaloryczny.

Sery i twarogi – źródło białka

Nabiał jest jednym z najlepszych źródeł białka oraz wapnia. A jeśli chodzi o drugi z wymienionych, to niekwestionowanym liderem są twarogi oraz sery. I tutaj także nie ma wątpliwości, że warto wybierać sery ekologiczne. Mleko pochodzące ze sprawdzonych gospodarstw i aromatyczne przyprawy – ekologiczne przetwory mleczne nie posiadają w swoim składzie nic więcej! Można sobie też wyobrazić, jak niezwykły jest ich smak. Kiedy raz skosztuje się takiego sera, to trudno będzie wrócić do produktów kupowanych w supermarketach. Podobnie jest z innymi przetworami nabiałowymi, jak np. masło. Każdy fan nabiału będzie zachwycony.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jakie są alternatywy dla tradycyjnych lokali gastronomicznych?
Jakie są alternatywy dla tradycyjnych lokali gastronomicznych?
Istnieje wiele powodów, dla których ludzie decydują się na jedzenie poza domem. Niektórzy robią to, ponieważ nie potrafią gotować, nie […]
Polecamy