W walce z nadprogramowymi kilogramami posiadamy kilku sprzymierzeńców. To właściwie zbilansowana i dopasowana do naszych potrzeb dieta, odpowiednia ilość aktywności fizycznej oraz silna wola. Podczas komponowania jadłospisu warto mieć na uwadze kilka istotnych zasad. Niektóre produkty i przyprawy posiadają właściwości przyspieszające redukowanie tkanki tłuszczowej. Nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę, a to zdecydowanie przydatna wiedza, która może zaprocentować w przyszłości. Oto kilka godnych polecenia produktów, w które warto się zaopatrzyć!
Dieta odchudzająca powinna obfitować w produkty bogate w błonnik, gdyż przyspiesza on przemianę materii. Znajdziemy go między innymi w pełnoziarnistym pieczywie, w grejpfrutach, jagodach oraz jabłkach i gruszkach. Nieocenionym źródłem błonnika są również pestki z dyni, które idealnie sprawdzą się w roli dietetycznej przekąski. Często sięgajmy po takie przyprawy, jak cynamon oraz ostra papryka chili. Papryka zawiera kapsaicynę – substancję hamującą apetyt i zwiększającą metabolizm. Z kolei cynamon pomaga w stabilizowaniu poziomu cukru we krwi, co przekłada się na zmniejszenie apetytu.
Jeśli chodzi o napoje, w redukcji tłuszczu pomoże zwłaszcza czerwona herbata, która blokuje jego wchłanianie i wspomaga procesy trawienne. Jeśli nie dysponujemy wystarczającą ilością wolnego czasu, który jest niezbędny do kulinarnych eksperymentów, możemy skorzystać z gotowego rozwiązania w postaci cateringu dietetycznego. W nim znajdziemy bardzo wiele wymienionych tu produktów. Z interesującą ofertą cateringu tego rodzaju można zapoznać się na stronie https://www.nutridieta.pl/catering-dietetyczny-krakow/.