Licówki – charakterystyczne cechy i właściwości

Zdrowie i dieta
info-market
Licówki – charakterystyczne cechy i właściwości
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Licówki są nakładkami, które stosuje się w walce związanymi z niedoskonałościami zgryzu. Bardzo chętnie wybierane przez pacjentów są licówki kompozytowe wykonywane z materiałów, które wykorzystuje się do uzupełniania ubytków w zębach. Są one nie tylko trwałe, ale także łatwo można dopasować ich odcień do naturalnych zębów.

Zalety stosowania licówek

Przed założeniem licówek bardzo ważne jest dokładnie wyleczenie wszystkich zębów, a także usunięcie z nich kamienia oraz osadów. Wykonuje się je na podstawie pobranego wycisku szczęki. Na życzenie pacjenta zabieg ich zakładania może odbyć się w znieczuleniu miejscowym. Oprócz licówek kompozytowych, które są tańszym rozwiązaniem stosuje się także te wykonane z porcelany, akrylu oraz ceramiki. Stomatolog umieszcza je na naturalnych zębach za pomocą specjalnego kleju. Licówki można założyć na wszystkie lub tylko na wybrane zęby. Aby wyglądały one estetycznie trzeba odpowiednio o nie dbać, aby uniknąć ich żółknięcia. W zależności od wybranego materiału mogą one wymagać regularnej wymiany co kilkanaście lat. Nie można na nich przeprowadzić zabiegu wybielania, jeśli więc chcemy założyć licówki tylko na wybrane zęby a w przyszłości przeprowadzimy zabieg wybielania także będzie konieczna ich wymiana. Zaletą tego rozwiązania jest przede wszystkim to, że licówki nie ingerują w żaden sposób w strukturę zębów. Jeśli są właściwie dobrane trudno odróżnić je od naturalnych zębów. Ich założenie odbywa się najczęściej na jednej wizycie w gabinecie dentystycznym. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Naturalny blond, czyli towar pożądany
Naturalny blond, czyli towar pożądany
Blond włosy są charakterystyczne dla Europejczyków, w szczególności dla ludności zamieszkującą północną część kontynentu i “kraje słowiańskie”. Blond kolor włosa […]
Polecamy