Obrabianie i przechowywanie szkła

Motoryzacja i technologia
info-market
Obrabianie i przechowywanie szkła
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Cięcie na wymiar, szlifowanie i hartowanie

Szkło to materiał, który może być obrabiany na wiele sposobów. Cięcie szkła na wymiar wymaga zastosowania odpowiednich narzędzi. Obecnie w przemyśle szklarskim wykorzystuje się kilka metod. Najbardziej klasyczna metoda mechaniczna polega na użyciu diamentowego ostrza. Po wykonaniu rysy wywołuje się nacisk wzdłuż linii cięcia, doprowadzając do oddzielenia się tafli. W nowoczesnych warsztatach szklarskich do cięcia szkła stosuje się laser, plazmę lub strumień wody. Obróbka tego materiału polega również na jego szlifowaniu i polerowaniu. W ramach świadczonych usług wykonuje się szlif płaski lub fazowanie szkła. Do bardziej zaawansowanych procesów obróbki szkła zalicza się hartowanie. Informacje o tego rodzaju usługach znaleźć można na stronie http://expoglass.pl/blog/praca-szklarza-obrobka-szkla-hartowanie/.

Profesjonalne regały i stojaki na szkło

W związku z tym, że szkło to materiał stosunkowo kruchy, wymaga odpowiedniego przechowywania. Wskutek nieprawidłowego magazynowania może dojść do nieodwracalnych uszkodzeń szklanych tafli, takich jak pęknięcia bądź zarysowania. Aby uniknąć tego rodzaju problemów, zaleca się korzystanie z profesjonalnych regałów i stojaków przeznaczonych dla warsztatów szklarskich. Wysokiej jakości produkty dostępne są na stronie http://expoglass.pl/stojaki-na-szklo/. Prawidłowo wykonany regał powinien być wykonany z trwałych i sztywnych materiałów, takich jak stal. Konstrukcja wyposażona w wysuwane szuflady umożliwia swobodne wkładanie i wyciąganie szklanych tafli bez ryzyka ich uszkodzenia. Korzystanie z nowoczesnych stojaków i regałów na szkło pozwala zmniejszyć straty materiałowe występujące w firmie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Praktyczne sposoby na przyrządzanie zdrowych posiłków na każdy dzień
Praktyczne sposoby na przyrządzanie zdrowych posiłków na każdy dzień
Latem i jesienią często przyrządzamy najróżniejsze przetwory. Dżemy, powidła, kiszonki i pikle przez całą zimę stanowią smaczny i pożywny dodatek […]
Polecamy