Potrawy z grilla czy ogniska potrafią mieć niesamowity smak i charakter. Odpowiednia kompozycja składników i przypraw potrafi nadać nawet prostemu przepisowi bardzo unikalny smak. Łatwy i smaczny przepis na kociołek z mięsem, oraz wegetariański znaleźć można poniżej.
Cebulę kroimy w kostkę i wraz ze zgniecionym czosnkiem wrzucamy do kociołka, w którym nagrzany jest już tłuszcz. Może być to olej roślinny, smalec lub masło klarowane. Kiedy cebula się ładnie zarumieni, zalewamy całość 2-3 szklankami wody i chwilę gotujemy. Następnie dorzucamy pokrojone mięso, zależnie od preferencji. Bardzo dobrze smakuje mix kiełbas, chudy boczek oraz karkówka lub inna część wieprzowiny. Jeżeli chcemy, by posiłek był trochę lżejszy, możemy użyć więcej mięsa drobiowego. Dorzucamy posiekane warzywa – paprykę, ziemniaki, cukinię i pomidory oraz przyprawiamy całość przy pomocy soli, pieprzu, papryki wędzonej, jałowca oraz świeżej gałązki rozmarynu. Całość należy gotować od momentu aż wszystkie warzywa będą ugotowane i bardzo miękkie.
W wersji bezmięsnej również zaczynamy od smażenia cebuli z czosnkiem, jednak dodajemy w tym samym czasie drobno pokrojoną paprykę. Smażymy, aż papryka nie będzie mocno chrupiąca. Całość zalewamy wodą lub bulionem. Kiedy potrawa zacznie wrzeć, dodajemy pokrojone ziemniaki, cukinię, kalafior, cebulę czerwoną oraz buraka. Kiedy warzywa będą już lekko miękkie, dodajemy sól, pieprz ziołowy, paprykę ostrą, oregano oraz, jeżeli posiadamy – werbenę cytrynową. Potrawę należy gotować aż do uzyskania gęstego wywaru i miękkich warzyw.