W jakich potrawach nie może zabraknąć grzybów – skąd brać je zimą?

W jakich potrawach nie może zabraknąć grzybów - skąd brać je zimą?

W Polsce znaleźć można wielu fanów grzybów, którzy nie tylko cenią ich smak, ale lubią je również zbierać. Rozrywka ta ogranicza się jednak jedynie do późnego lata i jesieni. Na szczęście istnieje mnóstwo sposobów na zdobycie grzybów również zimą. Gdzie ich wtedy szukać oraz do jakich potraw można ich użyć? 

Skąd brać grzyby zimą? 

Najprostszym sposobem na zakup borowików czy kurek jest przejście się do supermarketu. Można je kupić zarówno w formie mrożonek, jak i w wersji suszonej. Sprzedaż grzybów mrozonych odbywa się również przez Internet. Tutaj wybór jest znacznie szerszy, bo można kupić je w oleju, wersji marynowanej czy zalewowej. W sezonie grzybowym znajdziemy je nawet w formie świeżej, kiedy dopiero co zostały wyrwane z lasu. O grzyby w zimie można zadbać samemu. Wystarczy zbiory ususzyć lub zamrozić w zamrażarce. Warto pamiętać, że całoroczną odmianą grzyba jest pieczarka. 

W jakich potrawach przydatne są grzyby? 

Dobrej jakości grzyby można użyć w dziesiątkach różnych przepisów. Będą idealne na stół wigilijny, gdzie przyjmują postać sosów grzybowych lub pieczarkowych. Świetnie smakują w połączeniu z jajkami, najlepiej w formie jajecznicy. Można z nich również zrobić zupę grzybową. Mogą być też świetnym dodatkiem do makaronu, zapiekanki czy nawet pizzy.

Opublikowano w

InfoMarket

InfoMarket jest serwisem informacyjnym dla konsumentów, przedsiębiorców, dla chcących dbać o zdrowie i dobrze gospodarować finansami - ogólnie dla każdego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 + 3 =