Jak poradzić sobie z nerwicą żołądka?

Jak poradzić sobie z nerwicą żołądka?

Nerwica żołądka jest chorobą psychosomatyczną, charakteryzującą się zaburzeniami czynnościowymi i bólem w obrębie układu pokarmowego. Należy ją różnicować z objawami powodowanymi przez stany chorobowe określonych narządów, ponieważ podłożem nie jest dysfunkcja jednego lub kilku organów, a długotrwały wpływ stresu i intensywnych, negatywnych emocji.

Wśród dolegliwości, jakie obserwuje się u chorych, u których wystąpiła nerwica żołądka objawy można podzielić na psychiczne: lęki, niestabilność emocjonalną i niepokoje, ale także fizyczne, jak nagłe napadowe bóle, skurcze, rozstrój przewodu pokarmowego w postaci zaparć i biegunek, mdłości i wzdęcia, uporczywe odbijanie. Nieleczona choroba może doprowadzić do powstania wrzodów układu pokarmowego. Nerwica żołądka jest wyjątkowo uporczywą i przykrą dolegliwością i zdecydowanie należy podjąć leczenie, celem poprawy samopoczucia i jakości życia.

Leczenie i psychoterapia jako podstawa do kontroli choroby

W przypadku nerwicy żołądka zastosowanie znajdują leki przeciwlękowe, blokujące uczucie strachu, podenerwowania, niepokoju i objawy odczuwalne w związku z nimi przez osobę chorą, oraz farmaceutyki uspokajające. Pod wpływem psychoterapii zaś pacjent uczy się rozumieć swoją chorobę i zapobiegać występowaniu jej objawów przez naukę kontroli stresu. Wspierająco stosuje się naukę technik relaksacyjnych i ćwiczeń oddechowych. Chory powinien jak najszybciej zainteresować się wizytą u psychiatry cenami i terminem przyjęcia przez lekarza. Im prędzej ono nastąpi, tym leczenie przebiegnie sprawniej.

Dieta jako uzupełnienie terapii

Dieta powinna być ustalana objawowo. W przypadku biegunek – powinna być zapierająca, oparta na pieczywie pszennym, lub z dodatkiem mąki żytniej, gotowanej marchwi, bananach, produktach ryżowych. Jeżeli objawem nerwicy są zaparcia, trzeba zapewnić odpowiednią ilość płynów w diecie oraz błonnika. Prawidłową reakcją na pojawienie się wzdęć powinno być wykluczenie produktów żywnościowych typu: cebula, owoce pestkowe, rośliny strączkowe, kalafior, rzodkiewka czy papryka. W początkowej fazie choroby warto wprowadzić dietę lekkostrawną, która nie będzie zbytnio obciążać układu pokarmowego. W każdym przypadku należy zasięgnąć porady lekarskiej i dietetycznej.

Opublikowano w

InfoMarket

InfoMarket jest serwisem informacyjnym dla konsumentów, przedsiębiorców, dla chcących dbać o zdrowie i dobrze gospodarować finansami - ogólnie dla każdego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 − 3 =