W okresie zimowym mamy do czynienia z niską temperaturą i krótkimi dniami. Skutkuje to zazwyczaj znacznym spadkiem nastroju oraz zwiększonym zapotrzebowaniem organizmu na energię. Z tego względu konieczne jest stosowanie odpowiedniej diety bogatej w konkretne produkty, które zawierają mnóstwo wartościowych witamin, minerałów i składników odżywczych. Pamiętajmy, że w przeciwnym razie będziemy narażeni na groźne infekcje, problemy z koncentracją, chroniczne zmęczenie czy nawet nadmierne wypadanie włosów.
W trakcie zimy warto wzbogacić swoją dietę przede wszystkim w świeże warzywa i owoce. Ze względu na ich ograniczoną dostępność w sklepach można również z powodzeniem korzystać z domowej roboty soków (zwłaszcza aroniowego, malinowego, wiśniowego, jabłkowego, jarmużowo-marchwiowego i selerowo-burakowego), produktów mrożonych oraz kiszonek. Nie obejdzie się ponadto bez węglowodanów złożonych, ponieważ efektywnie napędzają one całe ciało do działania. W tym przypadku zaleca się postawienie na pieczywo pełnoziarniste, kaszę gryczaną, kaszę jaglaną, brązowy ryż, płatki owsiane i klasyczne ziemniaki.
Pozostałe niezwykle wartościowe składniki diety zimowej to m.in. białe mięso drobiowe, jaja kurze, orzechy, pestki dyni, ryby morskie oraz zupy rozgrzewające. Nie zapomnijmy także o wysokiej jakości suplementach skutecznie uzupełniających codzienną dietę w niezbędne składniki. Chodzi zwłaszcza o skoncentrowane witaminy w tabletkach lub kapsułkach (C, D, B12, B5), selen, żelazo i magnez. Dodatkowo dużą wartość posiada żeń-szeń w płynie, który wspaniale pobudza układ odpornościowy i wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Można go kupić choćby w tym sklepie internetowym: https://ginseng.com.pl/17-zen-szen.