Jak gotować warzywa?

Jak gotować warzywa?

Warzywa powinny stanowić podstawę diety każdego człowieka, ponieważ zawierają mnóstwo cennych witamin oraz składników odżywczych. Niestety bardzo wiele osób za nimi nie przepada – zwłaszcza w postaci surowej. Rozwiązaniem tego problemu jest gotowanie warzyw, co czyni je znacznie smaczniejszymi i bardziej lekkostrawnymi. Aby cały ten proces przebiegał szybko i komfortowo, warto wyposażyć swoją kuchnię w garnki ceramiczne, które przez długi czas utrzymują ciepło i są niezwykle wytrzymałe. 

Duża ilość wody jest niewskazana

Podstawową zasadą dotyczącą gotowania warzyw jest to, że powinny być one wkładane do garnka ze skórką, ponieważ znajduje się w niej najwięcej witamin i minerałów. Mowa tutaj w szczególności o marchewce, ziemniakach, korzeniu pietruszki i batatach (wystarczy je dokładnie umyć). Poza tym nie jest zalecane krojenie tych produktów w kostkę czy plasterki – wskutek rozdrobnienia spora część składników odżywczych ulega bowiem degradacji pod wpływem wysokiej temperatury. Lepiej jest gotować warzywa w całości, ewentualnie podzielone na maksymalnie 4-5 sporej wielkości części. W tym drugim przypadku przyda nam się z pewnością drewniana deska do krojenia.

Pamiętajmy również o tym, aby stosować jak najmniej wody i wkładać warzywa wyłącznie do wrzątku, bo minimalizuje to straty witamin i soli mineralnych. Pozostałe istotne zasady to: konieczność przykrywania garnka pokrywką (gwarancja utrzymania stałej temperatury i oszczędność czasu), regularne sprawdzanie stopnia miękkości przy pomocy widelca (w celu ograniczenia ryzyka przegotowania) oraz polewanie warzyw zimną wodą bezpośrednio po wyjęciu z garnka (aby zachować ich kolor i strukturę).

Opublikowano w

InfoMarket

InfoMarket jest serwisem informacyjnym dla konsumentów, przedsiębiorców, dla chcących dbać o zdrowie i dobrze gospodarować finansami - ogólnie dla każdego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiemnaście + 15 =